A nap energiája ingyen van.

Szponzorált tartalom

A nap energiáját már az eleink is használták, ezt a tiszta, zöld energiát pedig ma már igen egyszerű a saját hasznunkra fordítani. A nap energiája mindenki rendelkezésére áll korlátlanul, attól, hogy mi használjuk, másnak nem lesz kevesebb. Egy igazán környezetbarát megoldás a napelemes rendszer. Amit ne keverjünk össze a napkollektorral. Ez utóbbi a nap hőjét hasznosítja melegítésre, a napelemes rendszer pedig a háztartásunk számára szükséges elektromos energiát állítja elő. A folyamat nem is olyan bonyolult, a napelemek a nap energiájából egyenáramot nyernek, ezt pedig egy inverter alakítja át a háztartásunk számára használható váltóárammá. Ilyen egyszerű. Az elszámolási rendszerrel kapcsolatban folyamatosan felröppennek a hírek, hogy mikor szűnik meg a szaldós, tehát évenkénti elszámolás a szolgáltató felé. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Aki napelemes rendszer telepítésén töri a fejét, a napelempalyazatok.hu az a hely, ahol érdemes elkezdeni a tájékozódást. Itt megtudhatjuk, hogy milyen források, milyen pályázati lehetőségek vannak, és helyszíni felmérést is kérhetünk. Ez ingyenes, mindössze a nevünket, elérhetőségeinket és azt kell megadnunk, hogy melyik megyében tervezzük a telepítést. A napelempalyazatok.hu/ kivitelező partnere pedig hamarosan felkeres minket, hogy egyeztetni tudjon egy személyes találkozót. A helyszíni felmérés nagyon fontos, ilyenkor a szakember megnézi, hogy milyen az ingatlan tájolása, hogy milyen a tető dőlésszöge és sok más szempontot is mérlegel, például azt, hogy nincs-e valami szomszédos épület, vagy nagy fa, ami árnyékot vetne a napelemekre.

A napelemes rendszer telepítése nem tart sokáig, ezért érdemes rászánni az időt a tervezésre, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a lehetőségekből. Ebben nagy segítségünkre lehet a napelempalyazatok.hu/, szakértő segítséggel, hosszú évek tapasztalatával. De mi magunk is felkészülhetünk a folyamatra. Egyrészt úgy, hogy megnézzük, hogy mennyi a háztartásunk energiaigénye és számba vesszük, hogy ez fog-e változni a jövőben. Hogy milyen változásokról van szó? Például ha új klímaberendezéseket szeretnénk otthonunkba, akkor mindenképp számoljuk bele ezek energiaköltségét is, de az is számít, ha elektromos autót vásárolunk és azt otthon szeretnénk tölteni. A napelempalyazatok.hu/ arra is felhívja a figyelmet, hogy a napelemes rendszer nem egy-két évre szól, tehát mi is gondolkodjunk hosszú távon.

Általában 8-10 év egyébként a megtérülési idő, tehát ez után már valóban ingyenesen hozzájutunk a tiszta, zöld energiához. Többféle finanszírozási lehetőség is van, a napelemek kezdeti költsége ugyanis viszonylag magas, egy átlagos családi ház esetében 2 millió forintnál kezdődik. A napelempalyazatok.hu/ a finanszírozási formákról, pályázati lehetőségekről is részletes tájékoztatást nyújt.