Ashwagandha – ayurvédikus gyógynövény

Szponzorált tartalom

Az Ashwagandha az ayurvédikus gyógyászat egyik legjelentősebb gyógynövénye. Segít csökkenteni a stresszt és a szorongást

Az Ashwagandha az ayurvédikus gyógyászat egyik legfontosabb gyógynövénye. Segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. Állandó fáradtságtól szenved, ami koncentrációs problémákért és a munkateljesítmény romlásáért felelős? Vagy nemrég vette észre, hogy a stressz és a szorongás miatt nem tud éjszaka aludni? Az Ashwagandha, egy adaptogén növény, amelyet a hagyományos ayurvédikus gyógyászatban évszázadok óta használnak egészségügyi előnyei miatt, segíthet.

Csökkenti a stresszt és a szorongást

Az emberek elsősorban azért szedik az ashwagandhát, hogy megszabaduljanak a stressztől és a szorongástól. Ennek oka, hogy egyre több beteg panaszkodik a rendszeresen tapasztalt kellemetlen, szorongással kapcsolatos állapotokra, és a krónikus stressztől szenvedők száma is egyre nő. Számos tanulmány kimutatta, hogy az ashwagandha segít csökkenteni a kortizolszintet, amely részben összefügg ezzel a problémával.

A kortizol az emberek körében stresszhormonként is ismert, mivel a mellékvesékből szabadul fel, amikor a vércukorszint túlságosan lecsökken, vagy éppen a stressz hatására. Egyes betegeknél azonban a kortizolszint krónikusan magas lehet, ami szintén a vércukorszint emelkedését és a zsírraktározást okozza a hasi területen.

Számos kontrollált humán vizsgálat szerint az ashwagandha jelentősen enyhítheti a tüneteket a stresszel és szorongásos zavarokkal küzdő embereknél . Kimutatták például, hogy az ashwagandha szedése javíthatja az alvás minőségét és megelőzheti az álmatlanságot. Azok a vizsgálati résztvevők, akik kipróbálták a növényt, sokkal jobban aludtak, mint azok, akiknek placebót adtak a kutatók.

Csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet

Számos klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az ashwagandha hasznos segítség a vércukorszint csökkentésében. Növeli az inzulinelválasztást, és javítja az izomsejtek inzulinérzékenységét is. Egyes tanulmányok még az ashwagandha hatását is összehasonlították a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek felírt gyógyszerekkel.

Az aszwagandha ráadásul segít a koleszterinszint csökkentésében is Az aszwagandha fogyasztása így egészségesen tarthatja a szívet, és csökkenti a szívroham valószínűségét is.

Növeli az izomerősséget

Az ashwagandha egy másik tulajdonsága, hogy képes növelni az izomtömeg mennyiségét és javítani az izomerősséget. Ennek köszönhetően ez a növény a testmozgással és erőnléti edzéssel foglalkozó egyének tudatába került. Egy tanulmány például azt találta, hogy egészséges férfiaknál 30 napon belül növekedett az izomerő.

Támogatja a szexuális funkciókat férfiaknál és nőknél egyaránt

Az ayurvédikus gyógyászatban az ashwagandhát hagyományosan afrodiziákumként is használják, amely férfiak és nők számára egyaránt alkalmas. Mivel növeli a véráramlást, szexuális stimulánsként hathat, és segít leküzdeni a különböző szexuális diszfunkciókat. Megakadályozza a libidó elvesztését is, amellyel sok férfi és női beteg szembesül.

Ahogy a férfiak öregednek, a tesztoszterontermelés jelentősen csökken. Ez számos problémát okozhat szexuális téren, de hajhullást vagy izomtömeg-vesztést is. Az ashwagandha szedése azonban segít növelni ennek a hormonnak a szintjét, és jelentősen javítja a sperma minőségét is .